در اینجا قصد ورود به مباحث تخصصی در حوزه نتهای موسیقی را نداریم؛ قصد پرداخت دقیق به تاریخچه فنی شکل گیری سبک رپ، تغییر و تحولات و شاخههای موسیقایی آن تاکنون را نیز نداریم؛ قصد بحث پیرامون حکم فقهی یا قانونی در مورد رپخوانی را نیز نداریم؛ و نهایتاً اگر چه در خلال بحث از برخی رپرها نام میبریم اما قصد تبلیغ رپ و رپِرها را نیز نداریم و این نام بردنها هرگز به منزله تأیید یا تطهیر رپرها نیست؛ بلکه محور این نوشتار، بررسی ژانرهای متنوع رپ و نقش فرهنگی- اجتماعی رپِرها در جوامع غربی و ایران است و اینکه آیا اساساً چیزی در دنیای رپ پیدا میشود که قابلیت متناسبسازی با فرهنگ ایرانی-اسلامی ما را داشته باشد؟
رپ از کجا شروع شد و چرا؟
برخی ادعا کردهاند ریشه موسیقی رپ به جامائیکا در دهه 1960 میلادی گردد، زمانی که خوانندگان در مراکز تفریحی به جای صحبت کردن در میان پخش دو موسیقی، ترجیح دادند در حین پخش آن صحبت کنند. برخی حتی به دورههای گذشته در دو سه قرن پیش اشاره میکنند که بردگان در محافل رقص و آواز خود چیزی شبیه به رپ میخواندند. اما به هر حال موسیقی رپ ابتدا در آمریکا و در دهه 1970 میلادی به جهان معرفی شد، زمانی که خوانندگان آفریقایی-آمریکایی به دلیل مشکلات مالی توان شرکت در دورههای آموزشی و یا تأسیس و استفاده از استودیوهای مجهز جهت ضبط ترانه خود را نداشتند. این سیاهپوستان که از تبعیض و فقر خسته شده بودند، محتوای اعتراضی و عدالتخواهانه را در ترانههای بینظم خود میگنجاندند. سبک رپ، تسامحاً سبک «هیپ هاپ» هم گفته میشود.
گسترش سبک رپ در آمریکا علاوه بر اینکه با اعتراضات عدالتطلبانه سیاهان علیه نژادپرستی سیستماتیک همراه بود، دستکم همزمان است با دو جنبش فکری و اجتماعی در جهان توسعهیافته که بسیار به اختصار به آن دو اشاره میکنیم:
- جنبش فکری پست مدرنسیم: این مکتب شامل همه نظریهپردازانی است که به نوعی با قواعد خشک مدرنیسم در تعریف خاص از عقل، توسعه، خیر اخلاقی، سیر تاریخ، ساختار اجتماعی، سبک زندگی و مانند آن مخالف هستند و معتقدند این تعاریف، بیطرفانه و علمی نیست. برای مثال در تعریف مدرن از سیر تاریخ بشر، همه تحولات گذشته در یک سیر خطی تصور می شود که اوج تکامل آن در جوامع توسعهیافته غربی قابل مشاهده است و بهترین سبک زندگی، همان سبک زندگی سفیدپوستان مرفه چند کشور معدود اروپایی و آمریکایی دانسته میشود. جالب اینکه یکی از ریشههای اصلی پستمدرنیسم، مخالفت با نگاه رشتههای مدرن مردمشناسی و قومشناسی به اقوام آفریقایی و آسیایی است. پستمدرنها معتقد بوده و هستند که مردمشناسی مدرن، گویی تفاوتی میان پژوهش در یک گروه از انسانهای آفریقایی با گلهای از حیوانات وحشی در جنگلهای آفریقا قائل نیست!
- جنبش اجتماعی چپ جدید: بلندشدن صدای دانشجویان چپگرا در اروپا به ویژه در فرانسه جهان غرب را با یک شوک بزرگ مواجه ساخت. شورش بزرگی که دانشجویان در 1968 به راهانداختند، بدون گرایش به شوروی سابق، نسبت به رویههای ظالمانه و فاصله طبقاتی در نظام سیاسی-اقتصادی لیبرالیسم معترض بود. ریشه این جنبش در مکتب فرانکفورت قرار داشت که یورگن هابرماس آخرین و برترین فیلسوف آن به شمار میرود. جنبش تسخیر والاستریت که به جنبش 99% نیز مشهور است، از نسلهای بعدی همان دانشجویان چپگرا محسوب میشود.
این گروهها مدعی هستند مارکسیسم اگر چه نمیتواند یک نظام مطلوب را ایجاد کند، اما انتقاداتی که به نظام لیبرالیسم وارد میکند قابل تأمل است. عمده توجه این گروه به ارتباطات پنهانی است که میان رسانههای جمعی، ثروتمندان، سیاستمداران و صاحبان صنایع در جوامع غربی وجود دارد، به گونهای که آزادی فکر و عمل را از شهروندان عادی گرفته و روز بروز به فاصله طبقاتی و امتیازات انحصاری در همه حوزهها میافزاید.
موسیقی رپ با همه این مفاهیم و حرکتها پیوند خورد و از دایره محدود سیاهپوستان آمریکایی، به هر جایی که جوانانی معترض نسبت به وضعیت حاکم در جامعه یا حکومت وجود داشته باشند، کشیده شد. ابتدا سفیدپوستان به عنوان آهنگساز و تنطیمکننده در کنار خوانندگان سیاهپوست ترانه ساختند اما به تدریج رپخوانهای سفیدپوست هم فراوان شدند.
دانلود آهنگ های رپ : https://hitmelodi.com/category/dl-new-music/dl-rap-music